Fietsen op 5 sterrenniveau

De vrijetijdseconomie is voor Zeeland van economisch groot belang. Ieder jaar weer genieten inwoners en gasten van de afwisseling in het landschap, de Zeeuwse wateren en de dorpen en steden. Veel mensen doen dat graag op de fiets. Zeeland is met het unieke landschap op de grens van land en zee, fietsprovincie bij uitstek. In de provincie is veel geïnvesteerd in routes, infrastructuur, veiligheid en promotie. Zeeland wordt dan ook hoog gewaardeerd als fietsprovincie. De infrastructuur en het fietsnetwerk zijn al van een hoog niveau. Faciliteiten onderweg zijn hierbij nog niet ten volle ontwikkeld. De Provincie Zeeland werkte samen met Routebureau VVV Zeeland aan een plan voor de opwaardering van de fietsvoorzieningen. Door te investeren in innovatieve fietsvoorzieningen vergroten we de belevingswaarde van een fietstocht door ons land in zee. Bij deze fietsvoorzieningen staan service, comfort en duurzaamheid centraal.

Er zijn in totaal 4 voorzieningen uitgewerkt waarmee fietsers beter worden gefaciliteerd.

FietsOpstappunten

FietsOpstappunten zijn er voor fietsers die met de auto op pad gaan naar de start van een fietsroute.


Een FietsOpstappunt heeft de beschikking over:

  • Een ‘plan je route’-mogelijkheid via een outdoor ZIDS-scherm met toeristische omgevingsinformatie;
  • Een ‘koop je route’-mogelijkheid via een verkoopautomaat met geïntegreerde pinterminal;
  • Picknickmogelijkheid met oplaadfaciliteiten voor telefoons en WiFi. 

Ontdek meer over de fietsopstappunten

Inspiratiesteigers

De pontjes die door de provincie varen vormen een bijzonder en populair onderdeel van het Zeeuwse fietsproduct en de Land in Zee beleving. Bij de pontjes die in het hoogseizoen 7 dagen per week varen, willen we de aanlegvoorzieningen uitrusten met een Inspiratiesteiger.

Een Inspiratiesteiger beschikt over:

  • Een ‘plan je route’-mogelijkheid via een outdoor ZIDS-scherm met toeristische omgevingsinformatie;
  • Overdekte wacht- en picknickmogelijkheid met oplaadfaciliteiten voor telefoons;
  • Stallingsmogelijkheid en oplaadpunt voor de elektrische fiets.

Ontdek meer over de inspiratiesteigers

Fietsoplaadpunten in de openbare ruimte

De afgelopen jaren heeft de verkoop van elektrische fietsen een enorme vlucht genomen. Met de opkomst van de elektrische fiets is ook de vraag naar oplaadmogelijkheden gestegen. In de openbare ruimte willen we daarom het aantal oplaadpunten uitbreiden. De oplaadpunten worden geplaatst bij bestaande of nog te realiseren picknicklocaties.

Ontdek meer over de fietsoplaadpunten

Overzichtspanelen op fietsknooppunten

Op circa 25% van de Zeeuwse knooppunten staat een overzichtspaneel met daarop het volledige netwerk van de regio afgebeeld.Uitgangspunt is om de dekkingsgraad van het aantal panelen op het netwerk uit te breiden. Op ieder paneel zal het netwerk in een straal van 15 kilometer rondom het knooppunt worden afgebeeld.