Nieuwsbrief December 2014

Persnieuwsbrief December 2014
Op Smokkelpad
Deze maand verschijnt een nieuw routeboekje met daarin een fietsroute en 2 wandelroutes die uitgestippeld zijn op de grens van België en Nederland. De fietsroute gaat van Philippine naar Overslag (BE), je fietst door de weidse nieuwe polders in Nederland en dwaalt af langs de verstilde akkertjes in België. De tochten bieden volop afwisseling. Je komt langs stadjes en dorpjes, je steekt een immens kanaal over en je fietst langs kleine vaarten om vervolgens te genieten van de mooie natuur. Het gebied heeft een roemruchte geschiedenis achter de rug. De grens tussen België en Nederland veranderde steeds en het strijdgewoel van vroeger met zijn levendige smokkelcultuur kom je nog steeds onderweg tegen. Ontdek te voet of op de fiets hoe mooi Zeeuws-Vlaanderen naast België is en geniet van de verschillen in cultuur, landschap en geschiedenis die je in beide landen tegenkomt. Meer informatie www.routes.vvvzeeland.nl/opsmokkelpad
 
Serious Request in Westkapelle
De laatste weken voor kerst staat Nederland op z’n kop. Het evenement Serious Request gaat dan van start. De zeer succesvolle landelijke actie vindt dit jaar in Haarlem plaats, 3 dj’s van radio 3FM sluiten zich op in een glazen huis en draaien 1 week lang Serious Request nummers voor het goede doel. In Zeeland komt ook een glazen huis. Na 2 eerdere edities van het Zeeuwse Glazen Huis in Oostkapelle neemt Westkapelle dit jaar het stokje over. Café restaurant 'Kasteel van Batavia' in Westkapelle is de nieuwe locatie voor het Zeeuwse Glazen Huis. De inzamelingsactie voor Serious Request start op 18 december. Meer info: www.srwestkapelle.nl
 
Werkzaamheden aan het Fietsknooppuntensysteem

Vanaf november 2014 tot en met het paasweekend van 2015 wordt het fietsknooppuntensysteem van Zeeland grondig herzien. In 2006 is het fietsknooppuntensysteem aangelegd en zijn de fietsmogelijkheden in de provincie op verschillende manieren uitgebreid. Nieuwe natuurgebieden zijn aangelegd, buitendijkse paden en grote infrastructurele projecten hebben het landschap veranderd. Het netwerk wordt uitgebreid waardoor de fietsmogelijkheden in de provincie toenemen en meer zullen aansluiten bij de wensen van fietsers en de landschappelijke kwaliteiten van Zeeland. Daarnaast wordt het netwerk opgefrist en worden kapotte en verkleurde borden vervangen. Op de hoogte blijven van de voortgang van de werkzaamheden? Ga naar routes.vvvzeeland.nl/herziening-fiks

 
Mooi slotfeest als afsluiting 200 jaar Zeeuws Vlaanderen
Het jubileumjaar 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen wordt afgesloten op zaterdagavond 7 februari 2015 in het Scheldetheater in Terneuzen. Het wordt een feestelijk programma dat nog eenmaal in het teken zal staan van ‘verbinden’, het centrale thema van de viering. Het programma is bedoeld voor de organisatoren van alle activiteiten, de vrijwilligers en sponsoren, maar is tevens publiek toegankelijk. De programmering wordt binnenkort bekend gemaakt. Oorspronkelijk zou het jubileum afgerond worden in het weekend van 19 en 20 september. Maar omdat er nog talrijke initiatieven werden aangemeld die tot na deze datum liepen, is besloten de einddatum te verzetten. Nog steeds vinden diverse activiteiten plaats. Voor een overzicht kijk op: www.zvl2014.nl
 
Zeeuwse wielerhelden geëerd met 4 wielerroutes

In het voorjaar van 2015 worden in Zeeland 4 nieuwe wielerroutes geopend voor de recreatieve wielrenner. De routes van de wind zijn genoemd naar Theofiel Middelkamp, Jo de Roo, Jan Raas en Keetie van Oosten-Hage.

Domburg, 18 december 2014 - Keetie van Oosten-Hage heeft uit handen van Tour de France directeur Christian Prudhomme een naar haar vernoemde wielerroute in ontvangst mogen nemen. Tijdens het bezoek van Prudhomme aan de finishplaats Neeltje Jans zijn daarnaast nog 3 wielerroutes bekend gemaakt.

Routes van de wind
Karakteristiek voor het wielrennen in Zeeland is de voortdurende strijd met de wind. Soms meedogenloos vol in het gezicht en soms de beste vriend van de renner wanneer hij bijna letterlijk vooruit geblazen wordt. Om het recreatief wielrennen in de provincie te stimuleren ontwikkelden Routebureau VVV Zeeland en SportZeeland in samenwerking met en dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland een viertal bewegwijzerde wielerroutes. De routes van de wind.

De routes worden vernoemd naar grote renners uit de Zeeuwse wielergeschiedenis, renners gehard en gevormd door de Zeeuwse wind. Dit voorjaar organiseerden de initiatiefnemers van de routes een verkiezing waarin het publiek mocht bepalen wie zich de grootste wielerhelden aller tijden mogen noemen. Woensdag onthulden gedeputeerde De Reu en directeur van de Tour de France Christian Prudhomme de namen van de vier wielerhelden. Theofiel Middelkamp, Jo de Roo, Jan Raas en Keetie van Oosten-Hage is deze eer ten deel gevallen. In het voorjaar van 2015 worden de routes vernoemd naar deze 4 wielerhelden verspreid over de provincie Zeeland bewegwijzerd en officieel geopend.

 
Wereldkampioenschap onderwaterfotografie 2015 in Zeeland
Het NOB (de Nederlandse Onderwatersport Bond) is erin geslaagd om het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie naar Zeeland te halen. Het evenement zal van 21 tot 25 mei 2015 plaatsvinden. Het WK Onderwaterfotografie biedt 's werelds beste onderwaterfotografen iedere twee jaar de gelegenheid om binnen uiteenlopende categorieën de mooiste foto's te maken. De NOB, die de organisatie van het WK 2015 op zich neemt, ziet het kampioenschap als een uitgelezen kans om Zeeland in de spotlights te zetten. Zeeland wordt namelijk gezien als hét duikgebied van West-Europa en daarmee is het gelijk de meest geschikte locatie voor dit evenement. Uiteraard heeft het ook te maken met het kleurrijke onderwaterleven in de Zeeuwse wateren, maar ook met de vele verschillende duikomstandigheden die een fotokampioenschap uitdagend maken. De provincie is goed op duiktoerisme ingericht, de accommodatie is van vijfsterrenniveau. Bovendien maakt men kennis met de Zeeuwse keuken; van oesters tot lamsoor en van kreeft tot zeekraal - van al het goede dat de keuken van een land-in-zee te bieden heeft.
 
Noteer in uw agenda: Sluis Urban Trail, 27 december 2014

De Sluis Urban Trail is een bijzonder loopevenement van 10 kilometer. Het loopevenement gaat dwars door een aantal historische gebouwen en heeft zelfs een passage door het enige Belfort van Nederland. Een bijzonder parcours langs historische poorten, het Napoleonkaneel, een hotel, een winkel, een ouderencentrum, een brandweerkazerne, een kerk, een molen, en over stadswallen. Bekijk Sluis eens met heel andere ogen! De start en finish van de Sluis Urban Trail zijn bij ToverSluis. Het evenement is geschikt voor wandelaars en hardlopers.

http://www.urbantrailsluis.nl

 
Noteer in uw agenda: 7 februari 2015; Straôrieën Renesse

Een jaarlijks terugkerend dorpsfeest waarbij de voeten van de paarden in de zee worden "gewassen". De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen Straôviering. Renesse is als eerste dorp aan de beurt. Daarna volgen de volgende dorpen; Burgh-Haamstede (14 februari), Noordwelle (28 februari), Scharendijke ( 7 maart), Ellemeet (14 maart), Serooskerke (21 maart). Veel deelnemers zijn op meerdere vieringen met hun paard aanwezig. Hoewel dit feest een zeer lokale aangelegenheid is wordt steeds vaker deelgenomen door bezoekers (met hun paarden) van veraf, zelfs uit het buitenland. Deze happening is zeker de moeite waard om een keer van dichtbij mee te maken.