Maart 2016

Persnieuwsbrief MAART 2016
Culinair Zeeland, dat proef je!
Spartelverse vis, zilte kokkeltjes, oesters, kreeften en mossels. Prachtig dooraderd lamsvlees. Groenten, vers gesneden op de kwelders. Zeeland grossiert in heerlijkheden! Met zee aan alle kanten en ongekend vruchtbare landbouwgronden is het niet verwonderlijk dat Zeeland bekend staat om haar vele streekgerechten. Probeer bijvoorbeeld eens een Oosterscheldekreeft, drink een Zeeuws wijntje, geniet van een lekkere Zeeuwse bolus of doe gezond en eet één van Zeeuwse groenten. 
 
Opening Oosterscheldekreeft seizoen 2016
Op donderdag 31 maart 2016 zal in Nederland het (Oosterschelde-) Kreeftenseizoen officieel worden geopend. Op deze dag zal de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen
2016 worden binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, deze kreeft zal overhandigd worden aan eregast Joop Braakhekke. Ben je culinair journalist, schrijf je voor een culinair gerelateerd medium dan nodigen we je hierbij uit om aanwezig te zijn bij de opening van het seizoen op donderdag 31 maart 2016.
Programma:

10:15 uur start het officiële opening in een tent vlakbij de haven van Zierikzee 
10:30 uur aan boord van de MS. Frisia 
10:45 uur afvaart MS. Frisia haven Zierikzee
15:00 uur terug in de haven van Zierikzee, einde programma

Tijdens de vaartocht krijg je een lunch aangeboden van Oosterscheldekreeft met daarbij de heerlijke voor 2016 gekozen Oosterscheldekreeftwijn. Bij interesse graag aanmelden voor dit evenement via Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Balth. Roessingh, info@jcom.nl, telefoon: +31(0)6-53353843. www.oosterscheldekreeft.nl. Deelname aan deze officiele opening geschiedt op basis van beschikbaarheid!

Het kreeftenseizoen loopt ieder jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli.

 
Oesters van het land

Het is Smit & Smit als eerste ter wereld gelukt om op duurzame manier oesters te kweken op het land. De oesters gedijen in de beste omstandigheden, vrij van natuurlijke belagers zoals zeesterren, boorslakken, eidereenden, hitte of kou. In het gepatenteerde overdekte kweeksysteem zijn de oesters omgeven met schoon, mineraalrijk en vers Oosterschelde water, waardoor ze zich op het land 'thuis' voelen. De zelf geteelde hoogwaardige voeding (fytoplankton) garandeert de smaak, kleur en textuur. Een oester die fris opent en daarna een zachte en romige nasmaak heeft, die lekker blijft hangen. De oesters staan bij verschillende horeca bedrijven in Zeeland op de kaart. www.smitsmit.com

 
Nieuwe uitdaging voor sterrenkok Edwin Vinke
In april opent Edwin Vinke een nieuw restaurant in Yerseke. Het vissersdorp aan de Oosterschelde. Hier kan je het hele jaar door genieten van al het zilt van Zeeuwse bodem. Het restaurant Zee/Land/Zilt heeft uitzicht over de oesterputten, de natte pakhuizen voor de oesters. Wie hier loopt, loopt in een eeuwenoude traditie. De Oosterschelde biedt een eindeloze rijkdom van vis, schaal- en schelpdieren; kokkels, kreukels, krabben, kreeften, mosselen, oesters, scheermessen. Puur natuur en direct uit deze zee op het bord. Chefs Edwin Vinke en Paul de Groote koken ze in Oosterscheldewater en kruiden ze met een exotische pepers, van ver over zee. Ook de groenten komen uit zee. Zeewier, zeegroenten en zeeplanten; verzonken leven met smaak en gezonde kracht. Al deze smaken komen samen op je bord. 5 april 2016 gaat Zee/Land/Zilt open, reserveringen kunnen nu al gemaakt worden, www.zee-land-zilt.nl
 
Lekker Schouwen Duiveland

Fietsen langs streekproducten leveranciers op Schouwen Duiveland? Dat kan met de nieuwe fietsroute ‘’Lekker Schouwen Duiveland”. Dit eiland biedt een varieteit aan Zeeuwse streekproducten. Zo vindt je in Bruinisse heerlijke mosselen en het Zilte brood Pain de Mer, in Dreischor de Zeeuwse wijn, in Zonnemaire de bijzondere Zeeuwse groeten en kruiden, in Kerkwerve vlees van Zeeuwse runderen en kan je bij verschillende restaurants de Oosterscheldekreeft op de kaart zien staan. Op Schouwen Duiveland liggen de smaken dichtbij elkaar. Pak je fiets en ga op ontdekkingsreis! Je ziet onderweg waar al het heerlijks groeit en bloeit, in de boomgaarden, op de akkers en onder de eindeloze golven. ‘’Lekker Schouwen Duiveland’’ fietskaart is vanaf nu verkrijgbaar. Wil je een exemplaar ontvangen neem dan contact op via email, s.vander.voet@vvvzeeland.nl

 
Wist je dat?

In Zeeland bestaat er een keurmerk voor een product of dienst uit zee en van het land met gegarandeerde Zeeuwse herkomst. Het ‘Zeker Zeeuws’ keurmerk geeft de garantie dat de producten en diensten echt uit Zeeland komen, voor het grootste deel uit Zeeuwse ingrediënten bestaan en op duurzame wijze zijn gemaakt. Ieder jaar worden er Zeeuwse streekproducten toegevoegd aan dit lijstje. Ook toeristen willen tijdens een verblijf in Zeeland graag producten van de streek proeven, meenemen en beleven. www.zekerzeeuws.nl 

 

Noteer in je agenda:

*Culikaravaan Middelburg; 11, 12 en 13 augustus 2016:

Een Foodtruck Festival op het Bolwerk van Middelburg. Een schitterende locatie waar de streetfoodcultuur in de spotlights staat. Mobiele keukens die zich concentreren op de ‘’eerlijke keuken’’ gebruik maken van natuurlijke en verse ingrediënten en natuurlijk Zeeuwse streekproducten. www.culikaravaan.nl

 

*Cuisine Machine Vlissingen; 13, 14 en 15 mei 2016: 

Het hele pinksterweekend vindt er een groot eetspektakel plaats in en rond de enorme Machinefabriek te Vlissingen. Het evenement biedt een groot aanbod aan foodtrucks uit Zeeland aangevuld met stands van Zeeuwse topchefs en producenten van toffe Zeeuwse streekproducten. Binnen en buiten de fabriek is er volop ruimte om te zitten, er zal muziek zijn en vele andere vormen van vertier. www.cuisinemachine.nl