Persnieuwsbrief OKTOBER 2016
Zeeland, beleef je actief en buiten!
Zeeland beleef je buiten. Op de rand van land en water vind je extreme sports. Een beetje wind (en het waait hier altijd) is genoeg om je met de elementen te meten. Verder is Zeeland een fantastische fietsprovincie en ook voor wandelaars en ruiters lopen hier goede routes. Vaak onverhard, langs de mooiste stukjes Zeeland. Zeeland is een uitstekende fietsprovincie. Vlakke wegen en fietspaden voeren je langs de kust, dwars over het platteland en naar natuurgebieden, dorpen en steden. Die afwisseling, de goede wegen, interessante routes, het mooie landschap en de fietsfaciliteiten zorgen ervoor dat Zeeland al jaren bij veel fietsers een favoriete bestemming is. www.vvvzeeland.nl

In de wind en uit de wind fietsen

Zeeuwen leven achter dijken en dammen die hen beschermen tegen het water. Het waait altijd in Zeeland en zeker langs het water kun je flink tegenwind hebben. Sinds de herziening van het fietsknooppuntensysteem (FIKS) kun je op nog meer plaatsen buitendijks fietsen. En je kunt ook kiezen om in de wind of juist uit de wind te fietsen.

De routes worden aangeduid met een speciaal bord; met de bolle windvaan is buitendijks - dus kans op tegenwind, de route met de slappe windvaan is binnendijks en dus lekker beschut. Met name langs de Westerschelde vindt je deze buitendijkse fietspaden.
Meer info vindt je op www.routes.vvvzeeland.nl/nl/fietsen/fietsknooppunten

Thrill seekers gezocht?
Wil je off road rijden, heuvels meepakken en door de modder jagen, dan kun je in Zeeland op meerdere mountainbiketrajecten terecht. Je kunt ook in de sporen van Zeeuwse wielerhelden als Jan Raas en Jo de Roo treden. Er zijn meerdere pittige wielerroutes. Die pakken hier en daar een authentieke kasseienstrook mee en ook veel buitendijkse paden waar je de wind moet trotseren. Maar je kan ook in Zeeland terecht voor de verschillende watersporten. De herfst en winter nodigen je uit voor woeste vaartochten over de Grevelingen of Oosterschelde. Ben je meer een surfer dan is de Noordzee de place - to - be!
www.routes.vvvzeeland.nl

Paradijs voor watersporters
Er zijn eindeloos veel manieren om je helemaal uit te leven op het water. Aan de Noordzee golft het goed en je vindt er dan ook veel extreme sports. Kiten, windsurfen, golfsurfen, bodyboarden... Maar er wordt in Zeeland ook flink wat afgevaren. Je leert het in een Optimist op het binnenwater en daarna kun je alle kanten op. De Scheldes, de zee of ontspannen eilandhoppen op één van de zoutwatermeren, zoals het Veerse Meer of de Grevelingen. Met een beetje wind kun je in je kitebuggy of blowkart al knoertehard over het zand scheuren. Een machtig gevoel. Op de brede stranden van Vrouwenpolder en bij de Brouwersdam heb je goed de ruimte om je uit te leven. www.vvvzeeland.nl

Wandelen door een stukje wildernis in Zeeland?!

Het grootste schorren- en slikkengebied van Zeeland is Het Verdronken Land van Saeftinge. Dit natuurgebied is 3.500 ha groot en ligt aan de uiterste oostkant van Zeeuws-Vlaanderen. Dit gebied nodigt je uit voor een actieve wandeling. Eén groot niemandsland vol verraderlijke slikken, schorren en geulen die bij opkomend tij onder water verdwijnen. Daarom is het verdronken land alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Tijdens de wandeling zie je in de verte continue schepen passeren van- of naar Antwerpen. Dit stuk Land-in-Zee is pas echt uniek!
www.vvvzeeland.nl/nl/actief-buiten

Wist je dat?
Je in Zeeland ook uitstekend kan duiken? Vraag je je wel eens af hoe de wereld er onder water uit ziet? En hoe het zou zijn om tussen kleurrijke vissen door te zwemmen? Maak dan eens kennis met de duiksport in Zeeland! In de Grevelingen en Oosterschelde is het zicht goed en vindt je er een uitbundig dieren- en plantenleven. Je kunt sepia’s spotten, maar ook kreeften, anemonen, wieren en wormen. Met een duikbril en snorkel op kun je al veel zien, maar nog mooier wordt het als je gaat duiken. Nationaal park de Oosterschelde is een van de beste Noord-Europese duikbestemmingen!
www.vvvzeeland.nl/nl/duiken

Noteer in je agenda:

*Nacht van de Nacht in de Middelburgse Binnenstad, 29 oktober 2016
In de verduisterde binnenstad van Middelburg zijn tal van culturele acts te zien. De culturele uitingen worden ingezet om het thema lichtvervuiling op een creatieve manier vorm te geven. Ook diverse restaurants, winkeliers en horecagelegenheden doen op ludieke wijze mee aan dit initiatief. Het centrum van Middelburg gaat deze nacht niet slapen.....
Meer informatie op
www.nachtvandenachtmiddelburg.nl

*Trail by the Sea, 6 november 2016
Trail by the Sea is een pittige trailloop op de kop van Schouwen van 25 km. De start is in Burgh-Haamstede en gaat vervolgens in de richting van het strand. De lopers gaan over schelpenpaden, heuvelige duinpaden, het strand, verschillende duinovergangen en over prachtig verstopte trailpaadjes. De gevarieerdheid aan landschap maakt deze loop tot een unieke belevenis.
www.sportpromotionzeeland.nl