September 2015

Persnieuwsbrief SEPTEMBER 2015
Strijd der elementen
De Franse sportkrant L’Equipe, zondag 26 juli 2015: ‘Quintana peut maudire la Zélande’ ofwel ‘Quintana kan Zeeland wel vervloeken’. Drie weken eerder, op zondag 5 juli, finishte de tweede etappe van de Tour de France midden in zee op de Oosterscheldekering. Niet alleen de fenomenale krachtsprint van de Duitser André Greipel ging de wereld over maar juist de minutenlange lijdensweg van een aantal klassementsmannen, waaronder Nairo Quitana, die het niet konden bolwerken in de gevreesde Zeeuwse wind… en dan was het nog maar juli... Op 1 oktober start officieel het stormseizoen en vanaf dan staat Zeeland weer bol van de wind. De “wind” koorts neemt weer toe in afwachting van het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering. Van 2 tot en met 4 oktober staat Zeeland in het teken van de zwaarste marathon van Nederland, de kustmarathon waarin de 42.195 meter gelopen wordt door weer en wind. Wie liever de strijd met de wind aangaat op het water kan zich van 7 tot 11 oktober uitleven op de Brouwersdam tijdens Dam X. Maar wil je liever op de fiets opboksen tegen de Zeeuwse wind? Ga de strijd aan op één van de 5 wielerroutes van VVV Zeeland.
 
Promotiecampagne Zeeuwse mosselen in Duitsland

Duitsers zijn gek op de Nederlandse kust en Zeeland; en mosselen en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een samenwerking lag dus voor de hand. Sinds 1 september 2014 zijn VVV Zeeland, Het Nederlands Mosselbureau en NBTC Holland gaan samenwerken en daar is voor Duitse pers deze maand onder andere een persreis uitgerold. Op deze manier wil men de Duitser kennis te laten maken met Zeeland en de Zeeuwse mosselen. Het doel is om de bekendheid van de Zeeuwse mosselen te vergroten in Duitsland, om zo uiteindelijk meer Duitse gasten naar de Nederlandse en Zeeuwse kust te verleiden.

www.mosselbureau.nl

 
September is festivalmaand in Zeeland

September is op festivalgebied goedgevuld in Zeeland. Grote evenementen zoals Film by the Sea (11-20 september) en het Foodfest Cadzand brengen de nodige aantal bezoekers naar onze provincie en zetten daarmee onze provincie ook op festival gebied op de kaart. Naast de grotere evenementen kennen we in de weekenden ook een aantal lokale evenementen die we niet over het hoofd mogen zien. Wat dacht u van Jazz by the Sea, de Walcherse Kust fleurt helemaal op wanneer de jazzorkesten hun werk gaan doen. Traditioneel staat het hoofdpodium vrijdag tot en met zondag bij het Badhotel in Domburg, daarnaast is er op zaterdag de streetparade en kroegentocht in het centrum van Domburg en op zondag de jazzkerkdienst in Vlissingen.  Het festival wordt gehouden van 18 - 21 sept.

www.vvvzeeland.nl/nl/zien-en-doen/evenementen

 
Ontwerpwedstrijd voor hét Zeeuwse t-shirt
VVV Zeeland daagt, in samenwerking met Centrum voor Beeldende Kunst Zeeland (CBK Zeeland) en de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant), creatieven in Zeeland uit om een ‘echt’ zeeuws Zeeland T-shirt te ontwerpen. Creatieven kunnen zich tot en met 18 september aanmelden voor de T-shirt ontwerpwedstrijd. VVV Zeeland promoot Zeeland in binnen- en buitenland als dé vakantiebestemming van Nederland maar als men in Zeeland is wil men ook hier de zeeuwse producten onder de aandacht brengen van de toerist. Een lijn met echt Zeeuwse t-shirts hoort hier natuurlijk ook bij. Om te komen tot zo’n lijn met echt Zeeuwse t-shirts, organiseert VVV Zeeland met medewerking van CBK Zeeland en PZC een ontwerpwedstrijd. Met deze wedstrijd dagen we creatief talent in Zeeland uit om unieke kenmerken van Zeeland uit te lichten, en creatief te verwerken in een mooi en uniek shirtontwerp. Het Zeeuwse publiek kiest het winnende ontwerp. Zij stemmen op de door de vakjury uitgekozen ontwerpen.

Creatieven maken naast eer en glorie, ook kans op één van de twee geldprijzen van € 750,- en € 500,-.

http://zakelijk.vvvzeeland.nl/k/nl/n10421/news/view/1128679/986232/ontwerpwedstrijd-voor-het-zeeuwse-t-shirt.html


 
Proef Zeeland aan de Water-rAnt

Van 25 tot 27 september presenteert Zeeland zich in Antwerpen tijdens Water-rAnt: het maritieme evenement van Antwerpen. Water-rAnt brengt vijfentachtig authentieke schepen en vaartuigen van Antwerpen, de haven, de Schelde en haar hele estuarium samen. Het is een feest voor het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks.

Op initiatief van het Nederlands consulaat in Antwerpen, vindt op Water-rAnt in het speciaal ingerichte Zeelanddorp aan het Bonapartedok de Zeelandparade plaats. Tijdens de Zeelandparade maken de Antwerpenaren niet alleen kennis met Zeeland als ultieme bestemming voor de waterspor of om te fietsen, maar ook met Zeeuwse producten van het land en uit de zee. Proef Zeeland dus aan de Antwerpse kades!​  

​Op vrijdagavond 25 september vindt​ in het Felix pakhuis voor genodigden het mini-symposium "Over de Schelde" plaats waarin Zeeland zich presenteert aan de hand van de thema’s gastronomie (ingevuld door Syrco Bakker van restaurant PureC uit Cadzand), watersport (door Pit de Jonge, organisator Water-rAnt en fanatiek zeiler in Zeeland) en fietsen (door ondermeer Patrick Polie, directeur VVV Zeeland).

Op vrijdag 25 september is de Zeeland parade geopend voor het publiek van 12.00 tot 18.00 uur, op zaterdag 26 september van 10.00 uur tot 20.00 uur en zondag 27 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

​De Zeelandparade wordt georganiseerd op initiatief van het Nederlands Consulaat in Antwerpen en in samenwerking met de provincie Zeeland, Stichting Lekker Regionaal Product, VVV Zeeland, Strandrestaurant Our Seaside, PR-Bureau Junction Communication en diverse Zeeuwse ondernemers.

www.shiptoshore.be/water-rant

 
PETIT PARIS in Zeeuws Vlaanderen

De speelfilm PETIT PARIS is een tragikomedie die zich afspeelt in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen. In de film wordt de mogelijke impact van roekeloze globalisering op deze bijzondere kustregio op de hak genomen. 'Max', de hoofdpersoon, vestigt zich in het Zeeuws-Vlaamse dorpje IJzendijke, dat als bijnaam PETIT PARIS heeft. Eddy Terstall (o.a. bekend van de veel bekroonde film ‘Simon’) en Erik Wünsch schrijven het scenario en regisseren de film. PETIT PARIS is een initiatief van de Zeeuws-Vlaming Jan Lievens. Gijs van de Westelaken tekent samen met Jan Lievens voor de productie. Petit Paris wordt een prachtige film met Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen als decor. Tegelijkertijd wil men met deze film een bijdrage leveren aan het verbeteren van het imago van de regio. Dit, door met Petit Paris de unieke en ware identiteit van Zeeuws-Vlaanderen te tonen.

www.petitparisfilm.com

 
Noteer in uw agenda: N8 van de N8 in Middelburg; 24 oktober 2015

Zaterdag 24 oktober gaat het licht uit in Middelburg. Geniet van een intiem concert bij kaarslicht in de nok van de Lange Jan. Ga op spookachtige ontdekkingstocht door de binnenstad. Donker tafelen kun je bij vele deelnemende restaurants. Verstilde muziekoptredens, straat- theater en levendige etalages brengen je verspreid door de binnenstad in een serene sfeer.

www.nachtvandenachtmiddelburg.nl