Fietsknooppuntensysteem Zeeland

In Zeeland heeft het fietsknooppuntensysteem of fietsroutenetwerk een eigen naam: FIKS. FIKS is een bewegwijzerd netwerk van zorgvuldig geselecteerde fietspaden en –wegen. Bij de selectie van deze fietswegen is rekening gehouden met veiligheid en de aantrekkelijkheid van het landschap. De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen fietstocht uit aan de hand van de knooppuntnummers. Het grote voordeel van FIKS is dat je zelf bepaalt hoe lang je route wordt.

Bewegwijzering langs de fietsroutes

Op alle FIKS bewegwijzerde wegen en paden in Zeeland kom je witte bordjes tegen met groene bedrukking. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan bordjes met daarop een richtingspijl en het nummer van het knooppunt waar je naartoe fietst. FIKS is dubbelzijdig bewegwijzerd en het maakt dus niet uit of je je route rechts- of linksom fietst. Het knooppuntensysteem in Zeeland vindt aansluiting

met Zuid-Holland, Vlaanderen en West-Brabant. 


Zeeland fietsprovincie op 5-sterren niveau

Fietsen op sterrenniveau doe je in Zeeland. Hier fiets je op de grens van land en water. Met uitzicht op zee, op de dijken en zeeweringen. Je ziet de zeeschepen aan je voorbij trekken terwijl je aan de andere kant het Zeeuwse achterland ziet. Mede hierdoor is Zeeland benoemd tot een 5-sterren fietsprovincie. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie.

Meer over 5-sterren fietsprovincie

Fietsknooppuntenkaarten

FIKS Zeeland staat op drie kaarten vermeld: 

  • Zeeland Noord: fietsen op Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland
  • Zeeland Midden: fietsen op Walcheren, de Bevelanden en Tholen
  • Zeeland Zuid: fietsen in Zeeuws-Vlaanderen

Deze kaarten zijn direct online te koop in de Zeeland webshop (www.zeelandshop.com), bij Zeeuwse VVV-inspiratiepunten en diverse andere Zeeuwse aanbieders. 

Het is als ondernemer ook mogelijk om FIKS-kaarten bij VVV Zeeland in te kopen om door te verkopen aan uw gasten. Het kaartmateriaal kan besteld worden via het bestelformulier.